Özel gereksinimli çocuğun en önemli destek kişisi, ailesidir ve mutlaka eğitimsel, gelişimsel ve davranışsal konularda ailenin yönlendirilmesi ve yetersizliğin doğurduğu güçlüklerin ortadan kaldırılması için aileye rehberlik edilmesi gerekir.

Özel gereksinimli çocuk, sosyal, iletişimsel ve davranışsal alanlarda birçok farklılıklara sahip olabilir. Öğrenen organın “beynin” etkilenmesi çocuğa bakım verenlerin “başta annenlerin” birçok güçlükle karşılaşmasına neden olur. Bu açıdan özel eğitimde aile danışmanlığı ve eğitimi, ailenin yetersizliğin getirdiği güçlükleri ne şekilde ortadan kaldırabileceğine rehberlik edilmesi ve ailenin yönlendirilmesi elzemdir. Erken çocukluk döneminde aile ilk ve en önemli öğretmen/terapisttir. İzleyen yıllarda ise aile öğrenmenin kalıcılığı ve genellenmesinde çok önemli bir rol oynar.

Aile Danışmanlığı ve Eğitiminin Amacı:

  • Ailenin yetersizliği kabulünü sağlama, çocuğun gelişimini destekleme rolünü fark ettirme,
  • Çocuğun gereksinimlerine dayalı anne – babalık becerileriyle ilgili bilgilendirme,
  • Yetersizlik ve yapılması gerekenlerle ilgili bilinçlendirme,
  • Gereksinimleri kazandırma konusunda beceri sahibi yapma,
  • Ailenin hak ve sorumlulukları hakkında bilgi edindirme,
  • Aile ile işbirliği yapma ve
  • Aileyi kaynaklar hakkında bilgilendirmektir.


Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın ilerleyebilmeleri, bağımsız, bireysel bir yaşam sürdürebilmeleri için bir ekip çalışması yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. 

Bu ekibi; ebeveynler, öğretmenler, özel eğitim kurumu ve aile danışmanı arasında oluşturup çocuklarımız hakkında paylaşımda bulunmaktayız. 

Biliyoruz ki siz aileler çocuklarınızın bu sürecinde zorlu bir hayata adım atmaktasınız. Bu nedenle yanınızda destek olarak aile danışmanlığı birimimizi oluşturarak hizmetinize sunduk.